Projects / Info
In Residence (2019) 

In 2019 was ik jaarartiest in Destelheide, een centrum voor jeugd, kunst en creatie van de Vlaamse Gemeenschap. Ik verkende, manipuleerde en exposeerde er de verschillende relaties die de bezoekers met het domein aangaan. Hoe eigenen bezoekers zich deze plek toe? Is de afgeslotenheid van deze plek een voorwaarde voor het thuisgevoel? Welke -onuitgesproken- voorwaarden stellen bezoekers er tijdens hun verblijf aan anderen? Ik plaatste de beleving van de bezoekers centraal en toonde uitsluitend werk dat daar, binnen de grenzen van Destelheide is gemaakt.

 
bevraging bij bezoekers, maart 2019 - maart 2020


.         

‘Naakt door het domein lopen en Dextro eten’, juli 2019Wat zijn de grenzen van Destelheide? Het domein lijkt zo naadloos over te gaan in het omringende landschap dat weinig bezoekers de exacte fysieke scheiding met de buitenwereld kunnen plaatsen, zo bemerkte ik uit de bevraging. Wel blijken verblijvers, eenmaal de Destelheide-poort door, zelf – onzichtbare – grenzen te installeren. Het domein wordt voor bepaalde tijd immers van hen en wie Destelheide betreedt moet dan aan hun specifeke, onuitgesproken voorwaarden voldoen.

‘Naakt door het domein lopen en Dextro eten’ is een beeldend verslag van een tocht langs de fysieke grens van Destelheide. Het expliciet in beeld brengen van deze scheiding op de ramen van het restaurant wil de bezoekers confronteren met de verschillende grenzen – zichtbaar en onzichtbaar – die het doen en laten van de mens, in Destelheide en elders, bepalen.

  
Ja, kom maar, we moeten gewoon nog bidden’, maart 2019


          
 ‘Ja, kom maar, we moeten gewoon nog bidden’ ontstond na het bijwonen van de avondrituelen van enkele Destelheide-verblijvers. De beelden die toen werden gemaakt, werden verwerkt tot een reeks fotografische collages. Nadien werden deze omgezet in cyanotype prints waarbij gebruikt werd gemaakt van het zonlicht in Destelheide.‘Maar de nacht is hier al zo kort’, februari - juli 2019

 


'Uw licht in het duister, verbouw je slaapkamer tot een Camera Obscura', juli 2019
Met een eenvoudig pakket kan de Destelheide verblijver zijn slaapkamer ombouwen tot een Camera Obscura.